Bezobalový odpad za oponou

#onas

 

Jak funguje celý proces bezobalového prodeje? Jaký odpad zůstává nám a co s ním děláme?

V souvislosti s bezobalovým nakupováním se většinou řeší to, jak díky němu můžeme produkovat méně odpadu - jako jednotlivci nebo domácnosti. A musím říct, že v podstatě i kvůli tomu jsme Bezobaláč zakládali - abychom o ekologicky zodpovědném chování nejenom mluvili, ale i nabídli konkrétní nástroj, jak to dělat.

Nicméně. Ten náš obchůdek je pro nás druhým domovem. A tak řešíme nejen to, jak dostat potraviny, drogerii a kosmetiku k vám domů, ale také to, jak je dostat k nám tak, aby náš bezobaláčsky koš zůstal co nejmenší.

Jak to tedy u nás vypadá? Trochu jsme to spočítali a tak se na to můžeme podívat i přes čísla. 

 

Produkty, které jsou úplně bez obalu

Nejdřív je potřeba si uvědomit, že produkty, které prodáváme, jsou různé - z pohledu obalu. Je část produktů, které nemají vůbec žádný obal. Typicky pečivo, zelenina, potřeby do domácnosti jako různé houbičky, brčka, kartáče, ale také knihy nebo voskované ubrousky a látkové pytlíčky. Zvláštní je si uvědomit, že velká část těchto produktů v běžném provozu třeba řetězců nějaký jednorázový obal má, i když ho opravdu nepotřebuje. Třeba houbička na nádobí. 

Nicméně, u nás máme až třetinu produktů, které nemají vůbec žádný obal. :)

 

Velkou část obalů si s dodavateli točíme

Pak tady máme máme druhou skupinu produktů, a to ty, které potřebují být v něčem zabaleny. Tedy se k nám nějak musí dostat. Jsou to v podstatě všechny sypké (kouskové) potraviny jako luštěniny, těstoviny, obilniny, sušenky atp., dále oleje, octy, drogerie a kosmetika (sypká i na stáčení) a pak také produkty "ve skle" jako mléko, mošty, oříšková másla atp.

Tyto produkty k nám přicházejí (kromě produktů ve skle) ve velkých, resp. základních baleních, z kterých velkou část nám dodavatelé doručují právě ve vratných obalech. Co to znamená? Že si s nimi točíme kyblíky, kanystry, dózy, ale i pytle a zálohované skleničky, které se opětovně plní. Dokonce i skleněné obaly z kartáčků Ecoheart, nebo obaly ze zubní pasty vracíme zpět! :)

Aaaaaa, dnes máme až 41% produktů, z těch, co k nám přicházejí zabaleny (tedy mimo ty nahaté z předchozího bodu), ve vratných obalech

Je to opravdu skvělá věc a veliká radost. :)

 

Obaly se snažíme dál využít 

Další skupina produktů k nám přichází zabalena v nevratném obalu. Jsou to základní balení zejména potravin, které se do ČR dovážejí (jako oříšky, sušené ovoce, semínka atp.). V praxi to funguje tak, že tyto produkty doputují v základních baleních do ČR a z těch se pak přebalují do malých pytlíčků, pak do krabic (protože malé pytlíčky se špatně převážejí bez dalšího obalu), a dále putují do skladů a pak do regálů obchodů.

I když zatím neumíme obal z těchto surovin úplně zrušit, tak děláme dvě základní věci. Jednak zkracujeme obalový řetězec tím, že nakupujeme základní balení. Ale hlavně se snažíme vybírat obal základní suroviny tak, abychom ho mohli ještě dál využít! 

33% z produktů, které k nám přijdou zabaleny, jsou zabaleny v papírovém obalu.

Největší skupinu tvoří právě naprosto skvělé papírové pytle. Je to báječný materiál, protože má několik vrstev, je extra pevný, není lepený a většinou není ani nijak potištěný (a když tak jenom jedna vrstva). Z těchto pytlů pak vyrábíme pytlíčky a obálky, tiskneme na ně, mnoho lidí si je bere jako podloží pro permakulturní záhony (právě díky tomu, že jsou tak čisté) nebo je využíváme jako tašky. Aaaaaa, naše skvělá Barborka z nich vyrábí absolutně dokonalé sešítky a jiné krasotinky, které u nás najdete už brzo. :)

 

Máme skvělé dodavatele s vlastním závozem

Velmi důležitým bodem, když se bavíme o bezobalovosti je právě doprava. Odpad totiž nevzniká jenom z obalů samotných produktů, ale strašně moc je ho právě z přepravy - to asi vidíme v době covidové všichni, když nakupujeme víc online.

U nás má až polovina všech dodavatelů vlastní závoz. Co to znamená? Že zboží od nich se k nám dostává bez jakéhokoliv přepravného obalu. Žádné výplně, fólie, krabice. 

Navíc máme i takové dodavatelé, kteří mají na rozvoz vlastní elektroauto (třeba Biozelenina Velehrad nebo Fér Kaffe Veronica), co je už úplně srdci lahodící stav. :)

Musím ale říct, že i druhá polovina dodavatelů, kteří nám z různých důvodů zboží zasílají, dělají strašně moc. Používají již použité krabice a výplňové materiály, snaží se o balíci minimalismus. Mnoho z těchto produktů, jako třeba knihy, nebo právě ty základní balení sušeného ovoce a oříšků nemají prakticky žádný přepravný obal navíc. 

Někdy je problém, když se převáží křehký produkt (třeba sklo). Tehdy se snažíme výplňové materiály odkládat do jedné krabice a většinou si je od nás vezme některý z dodavatelů, který je využije jako další výplň pro balíky. Typicky to dělá zejména Tierra Verde, které vždy nabalíme tyto recy věci k dalšímu využití. :)

 

Přemýšlíme o tom, co zůstává

Nicméně, některé základní obaly, ve kterých k nám zboží dorazí, neumíme zatím využít dál. Z celkového sortimentu, máme asi 18% produktů, které nejsou ve vratných obalech a ani jejich základní obaly neumíme přímo využít.

Toto číslo obsahuje ale i skleněné obaly ze skvělých produktů od Optimistic, kteří zatím nemají zálohované lahve. Právě u nich ale oceňujeme celkový přínos produktů - jsou vymazlené, lokální, moc dobré a dělané opravdu s důrazem na ekologii. A jsou baleny ve skle. Navíc, jejich závoz nepřináší žádný obal navíc. Dále jsou v této kategorii kanystry od bio slunečnicového oleje, které slovenský výrobce momentálně také nebere zpátky - ty jsme ale pro změnu rozdali různě lidem - na zahrádky na vodu atp.

To, co ale děláme vždy je, že se nad každým zbylým kouskem obalu opravdu zamýšlíme. To, co jde, posíláme znovu do oběhu. To, co jde, nabídneme k dalšímu využití. A to, co už opravdu nejde, pečlivé vytřídíme a připravíme k recyklaci. Někdy je až vtipné nás vidět u diskuse nad pytlíkem od giga čokolády. :)

 

Co víc?

Vy asi víte, že máme rádi, když se věci využívají opakovaně. A tak u nás najdete i:

  • Papírové tašky, které doma nepotřebujete a kdo chce a potřebuje si je u nás může nabídnout.
  • Nevyužité skleničky, které pečlivě vymýváme v myčce, aby byly připraveny k dalšímu využití.
  • Sběrnu plastových kartáčků na zuby, které pak posíláme Curaproxu na Slovensko a oni pak z nich vyrábějí odpadkové koše na tříděný odpad do škol.
  • Sběrnu plechovek, které pak od nás bere Tierra Verde k dalšímu zpracování. 
  • Sběrnu zbylého vosku ze svíček, z kterého buď my sami vyrobíme svíčky nové, nebo posuneme do terapeutické dílny - Svíčkárny ve Zlíně. 

 

Jak je na tom produkt, který kupujete?

Pracujeme na tom, abyste informaci o tom, jaký obal zůstává z produktů, který kupujete, našli u každého produktu. A tak postupně na eshop doplňujeme vždy info o tom, jak je produkt balen a co případně děláme s odpadem, který kolem něj vzniká.

 

Rádi hledáme nové řešení

To, co děláme nám pořád dělá obrovskou radost. A možná i větší. :)

Je skvělé pozorovat, jak dodavatelé neustále vylepšují nejenom obsah, ale i formu distribuce produktů. Nicméně, pro nás není důležitý jenom objem odpadu, který vyprodukujeme. Jde nám primárně o hledání zodpovědných řešení. Mnohdy totiž na první pohled vypadá, že třeba zabalit potravinu do malých pytlíčků je jednodušší. U této úvahy tak trochu ale zapomínáme na to, že jednorázové obaly jsou sice jednorázové z pohledu použití, ale (zejména pokud jsou plastové) jejich existence tím zdaleka nekončí. Naopak je potřeba enormní úsilí, abychom si s nimi poradili i po vyhození do koše.

Nalézání nových, příjemnějších řešení může být někdy až překvapivě jednoduché, byť na první pohled to tak nevypadá. A my tyto řešení hledáme pořád - tak, abychom si ten náš druhý domov vymazlili ještě o trochu víc. :)