Cascara - sušené kávové slupky
Cascara je sušená slupka kávové třešně. Připravíte z ní nápoj, který chuťově osciluje někde mezi kávou a čajem. Někdo zas říká, že se blíží spíš rooibosu či šípkovému čaji. Každý dle svých chuťových pohárků ;-) V létě si ji určitě vychlaďte. Sluší jí i pomeranč, citron, skořice či zázvor.
Kategorie: | Káva a nekáva |
---|---|
DMT: | 2. 10. 2023 |
Země původu: | Kostarika |
CASCARA - KOSTARIKA - HACIENDA SONORA
Chuťový profil: Brusinky, med, šípek
Region: Alajuela, Central Valley
Farma: Hacienda Sonora
Farmář: Rodina Guardiů
Partner: List+Beisler
Sklizeň: 2021
Odrůda: Caturra, Red Catuaí, Red Bourbon, Villalobos, Villa Sarchi
Způsob zpracování: Naturální
Nadmořská výška: 1250 m n. m.
Cascara, nebo-li sušená slupka kávové třešně, byla v šedé zóně po dobu čtyř let. Soud EU tento produkt po dlouhém přezkoumávání zařadil mezi bezpečné potraviny. Nápoj je bohatý na kofein i antioxidanty, chuťově osciluje mezi kávou a čajem. V oblasti přípravy lze experimentovat s nejrůznějšími recepty. Pokud si ale cascaru chcete vychutnat v tradiční podobě, doporučujeme zalít 15 g slupek 300 ml vody o teplotě 93–100 °C.
Rodina Guardiú na své farmě hospodaří už po dobu padesáti let. Jejich Haciendu bychom našli v centrální části Costa Ricy uprostřed nedotčené džungle. Kávové keře tak rostou ve stínu stromů, které je chrání před přímým sluncem a vytváří tak prospěšné mikroklima pro zrání kvalitních mikrolotů.
Kostarické sto hektarové pole obhospodařuje rodina společně s dalšími 25 zaměstnanci, dalších 140 brigádníků jim pomáhá v období sklizně. Naše sympatie si Hacienda Sonora získala díky svému fokusu na udržitelnost. Na farmě užívají výhradně “zelenou energii”, kterou si vyrábí vodou poháněnou peltonovou turbínou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.