Keltská sůl mořská RAW

Šedá sůl neboli Keltská sůl je prostě nad zlato.;)

Dostupnost Máme! (5,069 kg)
200 Kč / kg
Keltská sůl mořská RAW

Keltská sůl je pravou mořskou solí bez rafinace a příměsí. Není chemicky čištěna ani upravovaná jako běžné soli a zachovává si tak širokou škálu cenných minerálů a stopových prvků. Keltská sůl / Šedá sůl je dar moře a slunce - těží se ve Francii v Guérande poblíž Keltského moře ve slaništích vybudovaných na vrstvě šedého jílu pomocí 2 000 let staré keltské metody. Klasické soli, včetně Himalájské, jsou těženy ze země či z kamene. 

 

Věděli jste, že složením je téměř identická se slzami či s plazmou v naší krvi? Také se složením blíží k čerstvé kokosové vodě, která se např. v době 2. světové války používala jako transfuze krve. Nižší obsah chloridu sodného v Keltské soli dává prostor dalším minerálům a stopovým prvkům pocházejícím z jílu a moře.

Podobně, jako je to s bílou moukou a cukrem, je to i se klasickou kuchyňskou solí, neboť se jedná o rafinovanou a chemicky-průmyslově zpracovanou potravinu, z níž jsou všechny minerály odejmuty - zůstává pouze sodík a chlór - tedy chlorid sodný NaCl. Do tohoto „produktu“ je přidán zvlášť umělý jód v množství, které neurčilo moře, ale lidská norma. Tento proces si vyžaduje další nepřirozené postupy, mezi které patří i její bělení a přidávání hliníku pro její sypkost

Tato "jedlá" kuchyňská sůl přispívá ke kornatění cév a způsobuje problémy a nerovnováhu v těle. Taky je hlavní příčinou vysokého krevního tlaku. Proč? Nejvíce koncentrovaným minerálem uvnitř lidské buňky je draslík, naopak mimo buňku je nejvíce koncentrovaný sodík. Pokud tedy běžně při každém jídle používáme klasickou kuchyňskou sůl, která neobsahuje žádný draslík, ale přemíru sodíku, dochází v těle k vysoké hladině sodíku a naopak k velmi nízké hladině draslíku. Z fyziky víme, že díky difúzní osmóze přechází látky z prostředí se svou vyšší koncentrací do prostředí s nižší koncentrací. Tím se do buňky dostává příliš mnoho sodíku. Buňka se tedy zvětší a zvětšená buňka způsobí vysoký krevní tlak. Proto je lidem často doporučováno přestat solit, což ale také vede k vysokému krevnímu tlaku. Je to z toho důvodu, protože lidská buňka přesto obsahuje malé množství sodíku a příliš nízká hladina sodíku v buňce opět vede ke zvětšení buňky a tím k vysokému krevnímu tlaku. 

Keltská sůl je sušena za pomocí slunce a větru, proto je lehce vlhká. Voda z oceánu je postupně vedena sérií jílovitých rybníků, kde se voda přirozeně filtruje. Poté slunce postupně vodu vypařuje a zanechává pouze velmi koncentrovanou slanou vodu. Farmáři následně za pomocí dřevěných nástrojů sůl ručně sbírají. Její šedou barvu vysvětluje přítomnost šedých minerálů z jílu, proto se ji někdy říká Šedá sůl.

Účinky keltské neboli šedé soli:

  • Sodík ve spolupráci s dalšími minerály a stopovými prvky podílí na regulaci krevního tlaku a na stabilizaci nepravidelných srdečních tepů.
  • Pomáhá regulovat obsah vody v těle díky stopovým prvkům, které se obvykle nenacházejí v potravinách nebo ve výživových doplňcích.
  • Vede vodu přímo do buněk a tím brání otokům (například noh).
  • Brání vzniku hlenu a snižuje jeho tvorbu (proto pomáhá osobám s alergiemi a astmatem).
  • Uvolňuje svaly díky 3 druhům hořčíku (síran hořečnatý, chlorid hořečnatý a bromid hořečnatý)
  • Pomáhá k odstraňování přebytečné kyselosti a toxinů z mozkových buněk a tím zlepšuje funkci mozku.
  • Vyrovnává krevní cukr, proto je zvláště užitečná pro diabetiky.
  • Správná sůl je nezbytná pro odstranění přebytečných kyselinových odpadů z buněk a tím udržuje optimální kyselost v těle.
  • Zvyšuje energii vlivem dostatečného obsahu stopových prvků (nedochází tedy k rychlé únavě).
  • Pomáhá udržet elektrolytové minerály v těle vyvážené, čímž uvolňuje nadbytek sodíku a vody a tím pomáhá k uvolňování přebytečné vody uložené ve tkáních.
  • Minerály v soli poskytují vyšší odolnost vůči infekcím, nemocem a dalším problémům; také dochází k rychlejšímu hojení a celkově k lepší imunitě.
  • Stopové prvky mají uklidňující účinek na nervový systém a tím vedou k lepšímu spánku.
  • Správný poměr minerálů v keltské soli zabraňuje svalovým křečím, které jsou často způsobeny nerovnováhou elektrolytů (zejména sodíku a hořčíku).

Použití keltské soli:

Hydratace dehydratovaného těla:

Vložme na jazyk pár krystalků této šedé soli a vypijme sklenici vody. Obsažený hořčík v keltské soli přivede vodu přímo do buněk. Pokud rozpustíme sůl ve vodě, nedosáhneme stejného účinku. Je potřeba sůl vložit na jazyk a po chvilince zapít. Na jazyku je sůl totiž v koncentrované formě - menší část se vstřebá do podjazykové žlázy, větší část do žaludku a následně hořčík vtáhne vodu přímo do buněk. Tím, že se Vám dostane voda rovnou do buněk, můžete sledovat, že nechodíte tak často na onu malou místnost. :-)  

V kuchyni:

Tato hrubá sůl se nejlépe používá při vaření a nakládání. Při stolním použití ji musíme umlít ideálně pomocí keramického mlýnku (kovové mlýnky z důvodu vlhkosti soli nejsou vhodné). Keltská sůl je v kulinářském světě hodně známá a mnoho lidí ji považuje za nejkvalitnější dostupnou sůl.

Na koupele (kožní problémy a osvěžení těla):

Osvěžujícího a ozdravného efektu, jako bychom právě vylezli z moře, docílíme koupelí s keltskou solí – pokožka přijme do krve minerály, které jsou v soli hojně zastoupeny. Nemáme-li vanu, podobného účinku dosáhneme pravidelnou koupelí noh.

Ústní hygiena:

Svou ústní dutinu zbavíme bakterií tak, že ústa budeme pravidelně vyplachovat roztokem z keltské soli. Dalším benefitem je, že přirozeně bělí zuby. Rovněž můžeme pár krystalků rozpustit v ústech a takto, bez použití past, které nejsou často pro tělo šetrné, čistit zuby i jazyk.

Keltská sůl a její složení:

Obsahuje 82 minerálů a stopových prvků.

84% (NaCl) chlorid sodný
14% síra, hořčík, vápník, draslík
1,99% uhlík, bromium, křemík, fosfor, jód, bor
0,0003% argon, rubidium, měď, baryum, helium, indium, molybden, mangan, vanad, kobalt, antimon, stříbro, zinek, krypton, chrom, neon, kadmium, erbium, germanium, xenon, skandia, gallia, zirkon, bismut, niob, zlato, thulium, thalium, lanthan, neodym, thorium, cer, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selen, lutecium, hafnium, gadolinium, praseodym, cín, beryllium, samarium, holmium, tantal.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Země původu:: Francie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: